Eilen vietettiin Hyvän tekemisen tuntia, jonka tarkoituksena oli haastaa koko Suomi tekemään pieniä hyviä tekoja yhden tunnin ajaksi. Team Kehrälintu päätti osallistua tempaukseen postikorteilla, joihin printtasimme kauniita sanoja ja sujautimme sitten naapureiden postiluukuista sisään. Vaikka ajatus tuntui aluksi vaivalloiselta ja teennäiseltä, se oli toteutettava, koska olin Facebookissa julkisesti luvannut, että osallistuisimme tempaukseen. Kun sitten tartuimme toimeen, siitä tulikin ihan hyvä mieli ja uskon, että anonyymit yllätyskortit piristivät myös vastaanottajiensa päivää. Aikaa koko hommaan kului korkeintaan 10 minuuttia.

Tempaus toi mieleeni erään artikkelin, jonka kirjoitin Etelä-Suomen Sanomiin työskennellessäni siellä kesätoimittajana nelisen vuotta sitten. Jutun aiheena olivat yllätyshyvät teot, joita kutsutaan englanniksi termillä random acts of kindness. Haastattelin juttua varten onnellisuusprofessorina tunnettua psykologian emeritusprofessori Markku Ojasta, joka kommentoi näin: ”Sekä arkihavainnot että tutkimukset kertovat, että pienet hyvät teot tuntuvat hyvältä sekä saajasta että antajasta.”

Yksi yllätyshyvä teko piristää siis ainakin kahden ihmisen päivän. Ojasen mukaan ystävällisyys on myös yksi parhaimmista keinoista edistää ja tuottaa onnellisuutta. ”Hyvän teon tehtyään on vähän helpompi ajatella, että minähän olen oikeastaan ihan hyvä tyyppi. Positiivinen elämänasenne rakentaa ihmisen ympärille eräänlaisen näkymättömän myönteisen kehän. Avuliaisuus tulee aina jollakin tavalla takaisin.”

Hyvien tekojen ei tarvitse olla suuria ja vaivalloisia, eikä niitä kannata suorittaa pakonomaisesti tai velvollisuudentunnosta. Toisaalta voit huomata, että vaikka aloittaminen tuntuu hieman vaivalloiselta, harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin ja saatat pian huomata, kuinka kivaa hyvän tekeminen oikeastaan on.

Voisitko sinäkin tehdä jotain pientä yllätyshyvää tänään tai huomenna? Esimerkiksi seuraavat teot ovat helppoja, ilmaisia ja takuuvarmoja hyvän mielen tuojia:

  • Poimi kadulta muutama roska.
  • Hymyile ja tervehdi tuntemattomia.
  • Anna palvelusta hyvää palautetta.
  • Päästä kauppajonossa kiireisempi eteen.

Jos sinulla on halua ja mahdollisuus johonkin vähän enemmän aikaa vaativaan hyvän tekemiseen, voit tutustua avoimiin vapaaehtoistyöpaikkoihin Suurella sydämellä -verkkopalvelussa. Tällä hetkellä vapaaehtoisia tarvitaan Tampereella esimerkiksi pakolaisten tukihenkilöiksi, palvelevan puhelimen päivystäjiksi ja pelikavereiksi kouluikäisille lapsille.

Canada Island

-Heidi
Team Kehrälintu