Amerikkalainen kirjailija ja bloggari Gretchen Rubin ehdotti vuoden vaihteessa uutta hauskaa tapaa tehdä uuden vuoden lupaus: valitse uudelle vuodelle yhden sanan teema. Minusta idea oli tosi kiva ja aloin heti miettiä sopivaa teemaa uudelle vuodelle. Pienen pohdinnan jälkeen päädyin huijaamaan vähän, ja valitsin kaksisanaisen teeman: ”Järjestä aikaa.”

Tänä vuonna lupaan järjestää aikaa sellaisille asioille, joista nautin ja jotka tekevät minut onnelliseksi. Välillä tuntuu, että päivät, viikot ja kuukaudet vain katoavat kiireeseen. Yhtäkkiä huomaan, että en ole puoleen vuoteen ehtinyt lukea yhtään kirjaa, vaikka nautin lukemisesta valtavasti. Tai en ole kahteen viikkoon ehtinyt jumppaan, koska joka päivä on vain ”ollut jotain”.

On tietysti totta, että kahden työssäkäyvän vanhemman, yhden uhmaikäisen taaperon ja ihan pian yhden pikkuvauvan perheessä arki on aika hektistä. On tarhaan viennit ja kaupassa käynnit, ruoanlaitot, pyykit ja siivoukset. Välillä pitäisi ehtiä nähdä ystäviä, ostaa syntymäpäivälahjoja, ommella nappeja ja päivittää hurjaa vauhtia kasvavan tytön vaatevarastoa.

En silti aio luovuttaa. Uskon, että aikaa kyllä löytyy, kun sitä järjestää. Tietysti kyse on priorisoinnista. Jos vien tytön iltapäivällä uimahalliin, koska olemme molemmat odottaneet yhteistä uintiretkeä jo kuukausia, illalla syödään sitten puolivalmista ja pyykit viikataan sitten seuraavana päivänä. Tai sitä seuraavana. Siihen ei varmaankaan maailma kaadu.

En halua huomata vuoden kuluttua, että koko vuosi meni arkea pyörittäessä, automaattivaihteella, enkä taaskaan ”ehtinyt” tehdä mitään kivaa, koska sähköpostit, tiskit, laskut ja sata muuta asiaa varastivat kaiken ajan. Ei, ei, ei. Tänä vuonna minä teen aikaa lukemiselle, liikunnalle, yhteisille leikeille ja retkille sekä kahdenkeskisille illallisille. Tingin sitten jostain muusta.

”En ole Prinsessa Ruusunen unessaan
herätän itse itseni
herään omaan suudelmaani.
Sanon itselleni: Ota vuoteesi ja käy.”
Tiina Pystynen, 1987

Mitä sinä lupaat tehdä vuonna 2016?

Blogi19.1.2016

– Heidi,
Team Kehrälintu